Hypnos är både en teknik och ett tillstånd även kallat ett förändrat medvetandetillstånd. Hypnos är ett vardagligt tillstånd som alla människor har erfarenhet av vare sig i form av en mycket intensiv koncentration på en uppgift eller i form av vila, avspänning.
Hypnos, som betyder sömn på grekiska, är motsatsen till detsamma. Det är istället en ökad inre uppmärksamhet och medvetenhet. En vanligen förekommande beskrivning är ” ett tillstånd av förhöjd uppmärksamhet och ökad mottaglighet och förmåga till sensorisk föreställning”.

Med hypnos kan psykiska och kroppsliga tillstånd behandlas. Hypnos kan användas för att stärka immunförsvaret och förbättra våra attityder gentemot sjukdomar. Olika smärttillstånd, magproblem liksom stark rädsla och flera fobiska tillstånd kan med fördel behandlas med hjälp av hypnos.

Artister och idrottsmän har använt hypnostekniker för att komma tillrätta med problem som spänningar, ångest, rampfeber, blockeringar av prestationer. Olika vanor som rökning, ätproblem, alkoholmissbruk och droger kan också behandlas.

Vanliga missförstånd om hypnos

”Man blir styrd och kontrollerad av den som utövar.”
Fel: Du kan aldrig bli fråntagen din egenkontroll utan din vilja. Hypnos skall ge dig tillgång till ökad egen. Kontroll.

”Man kan fastna i hypnos!”
Fel: Det är omöjligt att fastna i hypnos då det är ett tillstånd av förändrat medvetande som vi dagligen i samband med uppvaknande och insomning går igenom. Det kan ibland hända att en person ”somnar” in på riktigt under en hypnosterapi, det beror på att den personen var trött och behövde lite mer sömn.

”Det är bara vissa som kan bli hypnotiserade.”
Fel: De flesta kan bli hypnotiserade.

”Hypnos är farlig!”
Fel: Det ger snarare ökad kreativitet och hälsa.

”Man kan säga saker under hypnos som man sen inte kommer ihåg!”
Fel: Vanligen kommer man ihåg allting man har upplevt och sagt.

Svenska föreningen för klinisk och experimentell hypnos (SFKEH) har idag uppemot över 1000 medlemmar som samtliga har genomgått och godkänts i de av föreningen arrangerade kurser som finns. För att kunna söka till en grundkurs i klinisk hypnos krävs att man har en av Socialstyrelsen utfärdad yrkeslegitimation inom främst områden som medicin, psykiatri, sjukvård. Föreningen värnar om kvalitet och följer mycket noggrant upp utövare som inte ingår i föreningen och som oftast omfattas av kvackalverilagen. Etiska gruppen har ständig övervakning och anmäler till både polis och Socialstyrelse då det framkommer att oseriösa utövare finns.